lauantai 24. joulukuuta 2016

Hyvää joulua!

Näin joulun kunniaksi ajattelin julkaista täällä kolumnin, jonka kirjoitin viimevuonna journalismin kurssilla:

Ei joulua ilman joululaulua

Voisitko edes kuvitella juhlivasi joulua ilman perinteisten joululaulujen luomaa tunnelmaa? Itse en tähän pystyisi, sillä joulu ei ole joulu ilman sitä iänikuista Mikael Bublén joulualbumia, oman kuoroni joulukonserttia tai tunnetuimpien joululaulujen ääneen hoilaamista.

On ihana tunne kuulla pitkän vuoden jälkeen joulun ensimmäinen joululaulu. Tämä hetki on niin taianomainen, sillä se muistuttaa, että taas on se aika vuodesta, kun saa kaivaa jouluvalot esille, leipoa joulutorttuja ja laulaa joululauluja sydämensä kyllyydestä.

Joululaulujen perinne on alun perin syntynyt katolisen kirkon piirissä 1600-luvulla, jolloin Tiernapojat-näytelmä kiersi kirkoissa. Nykyään jouluisin ihmiset kokoontuvat kirkkoon laulamaan kauneimpia joululauluja, kuuntelevat niitä cd-levyiltä, radiosta ja internetistä sekä käyvät katsomassa artistien joulukonsertteja.

Monet muusikot ja yhtyeet julkaisevat jouluisin uusia joulualbumeita sekä lähtevät joulukonsertti-kiertueelle ympäri Suomen. Joulukonsertit ovat hyvä mahdollisuus artistille tuottaa hieman erilaista sisältöä ja tavoittaa näin hieman suurempi yleisö.

On ihmeellistä, miten joka joulu artistien joulukonsertit myyvät loppuun suuria konserttisaleja ja kirkkoja, sillä oletus olisi, että ihmiset ovat jo kyllästyneet näihin iänikuisiin lurituksiin. Toisaalta joulukonsertit ovatkin todella ihana ja yksinkertainen tapa löytää sisäinen joulumieli.

Jokaisesta konsertista, jossa olen käynyt, on aina jäänyt hieman erilainen kokemus, sillä vaikka laulut olisivat samoja, tuo niiden esittäjän identiteetti aina mukaan jotakin uutta. Joulukonsertteja pitävät niin iskelmä-laulajat kuin rock-artistitkin.

Myös artistit toivovat, että kuuntelijalla on konsertissa rento olo. Esimerkiksi joulun tähdistä ehkä se kirkkain, Katri Helena kertoi maanantaina 7.12.2015 YLE-uutislähetyksessä tahtovansa tarjota katsojille rauhoittavan hetken arjen keskellä.

Ihmisten poikkeuksellinen into laulaa joululauluja on mielenkiintoinen ilmiö. Useat ihmiset, jotka eivät yleensä muun muassa käy kirkossa, ajautuvat joulun aikaan kirkonpenkkiin laulamaan kauneimpia joululauluja. Kauneimmat joululaulut ovat kirkon järjestämä joululaulutapahtuma, joka on järjestetty jo 43 kertaa.

Joulupäivien myötä joululaulujen huuma päättyy kuin seinään jääden odottamaan paluutaan taas seuraavana jouluna.


Vaikka olenkin joululaulujen ystävä, heti joulupäivän kääntyessä iltaan, olen jo täysin valmis irrottautumaan niistä taas tulevaksi vuodeksi. Eiköhän tässä vaiheessa pieni turhautuminen joululauluja kohtaan ole jo ihan tervettä?

~~ Reetta ~~

HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE! 😍🎅

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti